Inteligența artificială- un lucru neprofesionist sau artă?

Creativitatea anului 2024

Te întrebi ce este inteligența artificială. Ceea ce-ți pot eu spune, este că atunci când esti o persoană creativă, fie în text, muzică sau imagine, este bine să te folosești de capacitățile tale de a pune în valoare ceea ce creezi. În cazul de față, inteligența artificială. Această inteligență artificială poate fi folosită și pentru generarea unei imagini după descrierea ta, dar mai presus de atât, dacă compui niște versuri, pot fi generate pe linie melodică, alegând stilul muzical după versurile compuse. Poți alege și stilul muzical, și rezultatul este înspăimântător. Deoarece calitatea muzicii generate este aproape de perfecțiune. Încotro ne îndreptăm? Ca să vă spun exact, ne îndreptăm înspre o lume în care lucrurile vor fi simplificate atât de mult încât omul nu va mai depune un efort considerabil pentru a realiza un lucru, indiferent de natura lui. În videoul de mai jos, puteți vedea o melodie generată cu inteligența artificială după versurile compuse de către graficianului Ion Baic.

Precum vedeți, în funcție de complexitatea versurilor, inteligența artificială își generează ritmul muzical, ținând cont de ritmul versurilor în mai puțin de 15 secunde. Este incredibil, dar adevărat.

Ca să vă dau un exemplu concludent, în jocul Red Dead Redemption 2 online, se găsesc mai multe ganguri de cowboy. Adică bande de bandiți virtuali care jefuiesc bănci și magazine. Un personaj al unui avatar, pe nume Cerneală Neagră, jucat de Graficianul Ion Baic, care este înregistrat pe serverul de RedM (acesta este un server românesc de Red Dead Redemption 2), a oferit balade pentru jucătorii reali ai acestui server. De exemplu, balada lui Red John, acesta din urmă fiind un bandit care s-a îndrăgostit de o doctoriță care avea un soț și cu care se întâlnea des să culeagă miere. În doar câteva minute, Caracterul Cerneală Neagră a compus versurile după povestea acelui jucător real, a montat-o în youtube și i-a oferit-o. Această melodie sună astfel:

Precum puteți observa, imaginea baladei lui Red John a fost generată de către inteligența artificială, după descrierea care avea legătură cu detaliile melodiei. Cu o acuratețe incredibilă, inteligența artificială respectă ceea ce creatorul îi transmite să realizeze, într-un stil comercial, sau în funcție de cum i se va cere. Este adevărat, trebuie să ai creativitate. Să știi ceea ce vei cere, să știi să scrii și să știi să descrii toată povestea pe care o dorești materializată fie într-o melodie, sau imagine. De ce nu videoclip? Practic se poate realiza aproape orice cu inteligența artificială. Un lucru sigur nu se poate realiza. Unicitatea. De aceea tind să cred că această inteligență oferă noi oportunități creatorilor de conținut prin care pot să-și dezvolte creativitatea și originalitatea. Adică exact ce-mi spunea un profesor în facultatea de arte, cum că noi artiștii nu trebuie să facem artă cu calculatorul, ci trebuie să ne ajutăm de calculator ca să facem artă.

Bine-înțeles că se poate folosi și în reclame comerciale. De exemplu, ceea ce veți auzi în videoul de mai jos, este o reclamă audiovizuală pentru Pagina Culturală, editată de Centrul de Cultură „Augustin Bena”.